הנחיות ביטחון
הנחיות למתנדבים – גזרת פיקוד הדרום
ככלל, עבודות חקלאיות מותרות מזרחית לציר 232, אך ביידוע גורמי הצבא ובכפוף להנחיות ההתתגוננות:
- בעת ההרשמה להתנדבות,על המתנדב לשים לב כי הגוף דרכו מתבצעת ההתנדבות הוא גוף מורשה לניהול מתנדבים המספק גם כיסוי ביטוחי לפעילות ההתנדבות.
- ביישובים הדורשים אישור כניסה למתנדבים ע״פ צו אלוף, יש לשים לב כי התקבל האישור/ליווי מתנדבים, טרם יציאה ליעד ההתנדבות. אישור זה יונפק עד השעה23:00 יום לפני ההתנדבות.
- לולא האישור, אין להגיע ליעד ההתנדבות.
- על המתנדב לוודא כי החקלאי מקיים תדריך התגוננות לפני תחילת העבודה, בעניין נהלי התגוננות בהתאם להנחיות מדיניות ההתגוננות, וצו האלוף.
- לפני תחילת יום העבודה, על המתנדב לגלות גם אחריות אישית ולעבור על נהלי ההתגוננות כמפורט לעיל;
א. בשטח פתוח ,ניתן לקיים עבודות מבלי למדוד את תא השטח, כל עוד לא מתבצעת התקהלות.
ב. אולם, בהתכנסות אנשים ,לא ניתן להתקהל) באותו האזור ,תחת אותה סככה וכו׳) מעל חמישה עשר אנשים.
ג. הרציונל – סיכון הפגיעה באוכלוסיית המתנדבים קטנה והיכולת של כל פרט להתמגן באותו האזור גדלה.
ד. אין צורך במיגון אישי במהלך העבודה החקלאית.
ה. הנחיות אלו תקפות גם במהלך תדריך וארוחתבוקר /צהרים.
ו. על המתנדב לקבל את ההכוונה בשטח מהחקלאי בנוגע למיגון הקיים בסביבתם ,במקרה ומתרחש ירי רקטות וטילים )לפירוט, לחצו כאן(:
ו.1. במידה ויש יכולת להגיע למרחב מוגן ההתגוננות העומד לרשותכם ולמיגון הקיים בסביבתכם, יש להפנות את תשומת לבם של המתנדבים למרחב זה. יש לשהות במרחב במשך 10 דק׳ לאחר השמע האזעקה.
ו.2. לבדיקת זמן כניסה למרחב המוגן: לחצו כאן.
ו.3. במידה ואין מרחב מוגן ,שכבו על הקרקע והגנו על הראש באמצעות הידיים. בעת פגיעת רקטה בקרקע ,הדף הפיצוץ מסכן את העומדים או היושבים בפגיעה של רסיסים. יש להישאר במצב שכיבה 10 דק'.
6. יש לעזוב את השטח בשעות האור. לינה בגזרה אסורה. החרגה תתבצע בתיאום ומראש ובכפוף להנחיות ההתגוננות ובצמידות למרח במוגן.7. יש לעקוב אחר שינוי ההנחיות.
הנחיות בטיחות להתנדבות בחקלאות
ענף החקלאות הינו בעל חשיבות מרובה למשק הישראלי, אולם ככל ענף ייצור אחר קיימים בו סיכונים לבטיחות ולבריאות העובדים.
אנא קראו את שמונת הדגשים העיקריים, שנכתבו עבורכם במשותף עם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, במשרד העבודה, ואשר מרכזים עבורכם את המידע ההכרחי לשמירה על בטיחותכם ובריאותכם:
- באחריות החקלאי לוודא שהינכם עובבדים בסביבת עבודה בטוחה ולתת לכם הסבר בטיחותי בנוגע לדרכים והאמצעים להימנעות מסכנה הכרוכה בתחנת העבודה, אליה שובצתם.
- חממות היא סביבת עבודה ללא אוורור טבעי, לחות גבוהה ועוד. משמעות הדבר היא סיכון מוגבר להתייבשות, תשישות גוברת, חשיפה למזיקים וחומרי הדברה ומצבי עקה שעלולים להתפתח. הקפידו על שתייה, התרעננות בזמנים קבועים ושמרו על היגיינה ושטפו ידיים בסבון היטב בכל יציאה מהחממה.
- בשדות החקלאיים עלולים להימצא מזיקים ומכרסמים שונים. הקפידו לנעול נעליים סגורות (רצוי גבוהות) שייתנו לכם את ההגנה הנדרשת.
- התבקשתם לעבוד בגובה מעל 2 מטרים? שימו לב שבמקרה כזה חובת החקלאי/מעסיק לספק לכם לפני כן הדרכה ממדריך מוסמך לעבודה בגובה וציוד מגן אישי מתאים כגון רתמת בטיחות. לא קיבלתם את ההדרכה הנדרשת וציוד מגן אישי? הימנעו מלעבוד בגובה.
- גידור ומיגון מכונות- הישמרו מלעבוד בקירבה לטרקטור או מכונה חקלאית שחלקיה הנעים (כגון שרשרת) הם ללא מיגון חיצוני. ללא הגנה שכזו, פריטי לבוש עליכם יכולים למשל להילכד במכונה ולהוביל לתאונת עבודה. שמתם לב שחלק במכונה אינו מגודר באופן שמונע גישה אליו? הפסיקו לעבוד והפנו את תשומת לב החקלאי לליקוי על מנת שיטפל בו בהקדם.
- השתמשתם בחומרי הדברה? הימנעו מלאכול או לעשן אלא לאחר ששטפתם ידיים היטב.
- עבדתם עם חומר הדברה וחזרתם לבית? כבסו בנפרד את הבגדים איתם עבדתם והפרידו אותם מהבגדים של שאר בני הבית.
- מומלץ כי תשאו עליכם תרחיץ אלכוג'ל. זה יסייע לכם לשמור על הגיינת הידיים שלכם עד שתגיעו למקום מסודר המצויד בסבון ומים זורמים.
לדגשים ומידע נוסף על בטיחות ובריאות, חפשו בטלגרם "עדכוני בטיחות ובריאות" ועקבו אחר חדשות מינהל הבטיחות, במשרד העבודה.